Skrift ...

Bogstaver

 

Bogstaverne er oftest den smukkeste dekoration på en sten, derfor er valget af bogstaver meget vigtig, man kan vælge forskellige bogstav typer og fremstillings måder, så stenen bliver personlig. Nedenunder har jeg vist nogle forskellige typer, alle typer kan ikke bruges til alle sten, derfor er de vigtig med en tæt dialog med stenhuggeren for at få truffet det bedste valg. Bogstaverne kan groft sorteres i to grupper, huggede bogstaver og metal bogstaver, i dag er kun de færreste bogstaver håndhuggede på den gamle måde, men i stedet sandblæste og slebne.

 

Ved at give stenen en stokhugget eller diamantslebet overflade kan man lade bogstaverne stå umalede 

 

 

Indhuggede bogstaver uden maling i en diamantslebet overflade

 

 

Indhuggede sorte bogstaver i en upoleret sten

 

 

Indhuggede bogstaver i en poleret sten

 

Bogstaver kan også frithugges, det vil sige, at man fjerner stenen uden om bogstaverne, frithuggede bogstaver kan kun laves i upolerede sten

 

 

Frithuggede bogstaver

 

De mest brugte bogstaver i dag er slebne bogstaver, hvor der er lavet en skyggekant, bogstaverne er både tydelige og vedligeholdelsfri

 

 

 

Slebne bogstaver i en stokugget overflade

 

 

 

 

 

 

Slebne bogstaver i en poleret overflade

 

Skrifttyper

 

Alle skrifter kan principielt bruges, men i praksis er der nogle der er bedre end andre. Jeg har herunder, vist nogle af de mest benyttede bogstaver. Hvis der er specielle ønsker, f.eks. en håndskrift, kan det også laves.

Broncebogstaver

 

er også vedligeholdelsfri, men på grund af det høje indhold af kobber, vil bogstaverne patinere. problemerne med bogstaverne er, at 2 inskriptioner der ikke er sat på stenen på samme tid, vil have forskellig patinering.

 

 

Broncebogstaver på en poleret sten

 

 

Patinerede bogstaver

 

Efterskrift

 

I dag er det ikke usædvanlig, at man skriver noget, der ud over navnet, er med til at give stenen et personligt præg, det kan være relateret til arbejdet eller til en passion, men mange bruger også de traditionelle efterskrifter.

 

TAK

TAK FOR ALT

ELSKET OG SAVNET

HVIL I FRED

MINDET LEVER

DU ER ALTID I VORE TANKER